Recept na Juliino Boeuf Bourguignon:
Suroviny:
1600 g hovězí zadní
250 g slaniny vcelku
1 ks velké mrkve nebo dvě střední
1 velká cibule
2 lžíce hladké mouky
750 ml mladého vína (Cote du Rhote, Burgundské nebo Chianti)
500 ml hovězího vývaru
2 lžíce rajčatového protlaku
3 stroužky česneku
4 stonky tymiánu
1 ks bobkový list
18-24 ks mladé cibulky nebo šalotky
250 g žampionů
+ sůl, pepř, olivový olej a máslo
......................................................
Nutná příprava některých surovin:
- hovězí zadní nakrájejte na větší kostky (4x4cm)
- slanina: odkrojte kůži a nakrájejte na plátky 5 mm silné a 3 cm dlouhé
- mrkev nakrájejte na ,,sirky´´
- cibuli nakrájejte na plátky
- česnek propašírujte nebo prolisujte
- bobkový list úhledně svažte s tymiánem nití
- žampiony nakrájejte i s nožkou na čtvrtky, malinké hlavičky nechte celé
....................................................................
1) Plátky slaniny (a odkrojenou kůži) vložte do vařící vody a 10 minut vařte na nižší teplotě.
2) Zapněte si troubu na 230°C.
3) Vyndejte slaninu, osušte ji a orestujte na lžíci oleje. Stáhněte pánev z ohně a vyjměte slaninu.
4) Na pánvi s horkým olejem a šťávou ze slaniny orestujte hovězí kostky do hněda. POZOR!!! Hovězí kostky musíte osušit - třeba v papírovém ubrousku, jinak se totiž pořádně neopečou a nebudou mít tu správně opečenou krustu.
5) Vyjměte maso a vložte jej do hrnce, který se vám ale vejde do trouby.
6) Na horkém tuku ještě osmahněte cibuli a mrkev. Pokud je málo tuku, přidejte si plátek másla. Zeleninu na pánvi stále přehazujte, aby se vám nepřipálila!!
7) Orestovanou zeleninu a bůček (slaninu) přidejte do hrnce k masu, jemně opepřete a osolte, ale nepřežeňte to, dosolit a dopepřit to můžete vždycky;);)!!!! Poprašte 2 lžícemi mouky a s hrncem důkladně zatřeste, abyste mouku promíchali.
8) Hrnec vložte na 4 minuty bez pokličky do střední úrovně trouby.
9) Hrnec vyndejte, opět znovu protřeste a znovu vložte na 4 minuty do trouby. Takto obsah hrnce bude ,,potažen´´ jemnou křupavou krustou:) mňam!
10) Zozehřejte si plotýnku na sporáku.
11) Vyndejte si hrnec z trouby a snižte její (trouby) teplotu na 150°C.
12) Položte hrnec na rozehřátou plotýnku a vlijte do něj víno a hovězí vývar tak, aby bylo maso tak tak potopené;);).
13) Přidejte rajčatový protlak, propašírovaný nebo prolisovaný česnek a svázaný tymián s bobkovým listem a povařenou kůži ze slaniny nakrájejte na větší kousky aby se pak sladno dala vyjmout.
14) Promíchjte, zakryjte pokličkou a vložte do zchladlé trouby na 150°C. Teplotu regulujte tak, aby se tekutina vařila pomalu, tj. aby jemně pobublávala... :)
15) Vaříme 2,5 hodiny.
16) Po každé hodině ochutnejte - maso by mělo být měkké.
17) Mezitím, co v troubě dusíte maso, si na másle orestujte malé cibulky nebo šalotku a poté žampiony. Opět je nutné mít suroviny suché a žampionů nedávat najednou hodně, jinak začnou pouštět šťávu..:/
18) Cibulku a žampiony si zatím odložte na stranu do mističky...
19) Když je maso měkké, přeceďte obsah hrnce do jiné nádoby.
20) Vyjměte kůži ze slaniny a z omáčky seberte tuk, pokud je ho na povrchu příliš.
21) Je- li šťáva příliš vypečená, přidejte trochu hovězího vývaru, aby byla krásně tekutá. Pokud je šťávy příliš a je vodová, pak ji dejte na rozpálenou plotýnku a redukujte - nechte na vyšším stupni vaření vypažit přebytečnou vodu do potřebné hustoty. Pozor ať se nepřipálí!!!
22) Promíchjte omáčku s masem a dalšími ingrediencemi. Dochuťte dle chuti solí a pepřem.
23) Pokud necháváte odležet do druhého dne, nedochucujte.
24) Nezapomeňte položit navrch cibulky a žampiony. Servírujte na stůl spolu s přílohou a a posypte čerstvě nakrájenou petrželkou;);)
Bon Appétit!!
Boeuf Bourguignon Julie Childové