Boeuf Bourguignon Julie Childové

Napsal Adminka* (») 26. 5. 2012 v kategorii Maso, přečteno: 2234×
boeuf-bourguignon.jpg

Recept na Juliino Boeuf Bourguignon:

Suroviny:

1600 g hovězí zadní

250 g slaniny vcelku

1 ks velké mrkve nebo dvě střední

1 velká cibule

2 lžíce hladké mouky

750 ml mladého vína (Cote du Rhote, Burgundské nebo Chianti)

500 ml hovězího vývaru

2 lžíce rajčatového protlaku

3 stroužky česneku

4 stonky tymiánu

1 ks bobkový list

18-24 ks mladé cibulky nebo šalotky

250 g žampionů

+ sůl, pepř, olivový olej a máslo

......................................................

Nutná příprava některých surovin:

- hovězí zadní nakrájejte na větší kostky (4x4cm)

- slanina: odkrojte kůži a nakrájejte na plátky 5 mm silné a 3 cm dlouhé

- mrkev nakrájejte na ,,sirky´´

- cibuli nakrájejte na plátky

- česnek propašírujte nebo prolisujte

- bobkový list úhledně svažte s tymiánem nití

- žampiony nakrájejte i s nožkou na čtvrtky, malinké hlavičky nechte celé

....................................................................

1) Plátky slaniny (a odkrojenou kůži) vložte do vařící vody a 10 minut vařte na nižší teplotě.

2) Zapněte si troubu na 230°C.

3) Vyndejte slaninu, osušte ji a orestujte na lžíci oleje. Stáhněte pánev z ohně a vyjměte slaninu.

4) Na pánvi s horkým olejem a šťávou ze slaniny orestujte hovězí kostky do hněda. POZOR!!! Hovězí kostky musíte osušit - třeba v papírovém ubrousku, jinak se totiž pořádně neopečou a nebudou mít tu správně opečenou krustu.

5) Vyjměte maso a vložte jej do hrnce, který se vám ale vejde do trouby.

6) Na horkém tuku ještě osmahněte cibuli a mrkev. Pokud je málo tuku, přidejte si plátek másla. Zeleninu na pánvi stále přehazujte, aby se vám nepřipálila!!

7) Orestovanou zeleninu a bůček (slaninu) přidejte do hrnce k masu, jemně opepřete a osolte, ale nepřežeňte to, dosolit a dopepřit to můžete vždycky;);)!!!! Poprašte 2 lžícemi mouky a s hrncem důkladně zatřeste, abyste mouku promíchali.

8) Hrnec vložte na 4 minuty bez pokličky do střední úrovně trouby.

9) Hrnec vyndejte, opět znovu protřeste a znovu vložte na 4 minuty do trouby. Takto obsah hrnce bude ,,potažen´´ jemnou křupavou krustou:) mňam!

10) Zozehřejte si plotýnku na sporáku.

11) Vyndejte si hrnec z trouby a snižte její (trouby) teplotu na 150°C.

12) Položte hrnec na rozehřátou plotýnku a vlijte do něj víno a hovězí vývar tak, aby bylo maso tak tak potopené;);).

13) Přidejte rajčatový protlak, propašírovaný nebo prolisovaný česnek a svázaný tymián s bobkovým listem a povařenou kůži ze slaniny nakrájejte na větší kousky aby se pak sladno dala vyjmout.

14) Promíchjte, zakryjte pokličkou a vložte do zchladlé trouby na 150°C. Teplotu regulujte tak, aby se tekutina vařila pomalu, tj. aby jemně pobublávala... :)

15) Vaříme 2,5 hodiny.

16) Po každé hodině ochutnejte - maso by mělo být měkké.

17) Mezitím, co v troubě dusíte maso, si na másle orestujte malé cibulky nebo šalotku a poté žampiony. Opět je nutné mít suroviny suché a žampionů nedávat najednou hodně, jinak začnou pouštět šťávu..:/

18) Cibulku a žampiony si zatím odložte na stranu do mističky...

19) Když je maso měkké, přeceďte obsah hrnce do jiné nádoby.

20) Vyjměte kůži ze slaniny a z omáčky seberte tuk, pokud je ho na povrchu příliš.

21) Je- li šťáva příliš vypečená, přidejte trochu hovězího vývaru, aby byla krásně tekutá. Pokud je šťávy příliš a je vodová, pak ji dejte na rozpálenou plotýnku a redukujte - nechte na vyšším stupni vaření vypažit přebytečnou vodu do potřebné hustoty. Pozor ať se nepřipálí!!!

22) Promíchjte omáčku s masem a dalšími ingrediencemi. Dochuťte dle chuti solí a pepřem.

23) Pokud necháváte odležet do druhého dne, nedochucujte. 

24) Nezapomeňte položit navrch cibulky a žampiony. Servírujte na stůl spolu s přílohou a a posypte čerstvě nakrájenou petrželkou;);)

Bon Appétit!! 


Boeuf Bourguignon Julie Childové


Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Luďka z IP 188.175.222.*** | 24.10.2016 15:33
Já to zkusím udělat zvlášť v parním hrnci. Maso, pak žampiony a cibulku, jen to dělat odděleně. Parní hrnce mě inspirují ke změně parni-hrnec.cz/


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel jedenáct a osm