Francie a jídlo v restauracích....
Francouzské kulinářské umění je vyhlášené po celém světě. Kdo nezná proslulá francouzská jídla typu žabí stehýnka, šneci, mušle, sýry nebo proslulé francouzské víno, které se podává ke každému obědu. Bohužel francouzská kuchyně se za posledních pár let poněkud otřásla v základech.
Skvělé přísady si naštěstí své místo uchovaly, což potvrzuje každý městský i vesnický trh. Nicméně malé rodinné restaurace se postupně vytrácejí...:/
Obědy
Jídla bývají převážně z různých chodů předkrm, několik možných hlavních jídel (záleží kde si co objednáte), zákusek a nakonec káva. Předkrm si můžete vybrat ze dvou chodů studeného nebo teplého.
Jako předkrm se dávají velmi malé porce. Málokde se setkáte s klasickými polévkami a pokud ano tak to je spíše hustá nebo kašovitá s různými přílohami.
Dozvěděla jsem se, že polévky u francouzů doma se vaří málokdy. Prý tak šetří vodu.
Jinak hlavní chod bývá převážně bez brambor nebo rýže. Brambory, rýži, hranolky tyto přílohy si musíte doobědnat. Přílohy se dodávají odděleně na jiném talíři.
Hlavní jídlo bývá převážně z masa buď telecí, skopové, vepřové, kuřecí nebo hlavně ryby. Speciality mívají někdy i velmi chutnou omáčku.
Po jídle Vám vždycky nabídnou něco sladkého moučník, kávu cokoliv. Pokud nemáte na pití, stačí si v restauracích vzít vždy připravenou láhev plnou studené vody z kohoutku (l´eau de robinet). Tu dostanete k jídlu zdarma a v jakémkoliv množství.
*********************************************************