Pro chvíle studeného podzima...
Jak dlouho?
Doba přípravy: 30 minut
+ chlazení
Počet porcí
na 8 řezů
Ingredience
- 200 g hladké mouky + další na poprášení
- 50 g kakaa holandského typu
- 85 g moučkového cukru
- špetka soli
- 120 g másla, chlazeného a nasekaného
- 1 velké vejce, rozšlehané
NA NÁPLŇ
- 4 vejce + 2 žloutky + vejce na potření
- 150 g třtinového cukru
- 375 ml javorového sirupu
- 60 ml másla, rozpuštěného
- 50 g hladké mouky
- 30 ml bourbonu
- 1 lžička mleté skořice
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- strouhaná kůra z 1 biopomeranče
- 1 vanilkový lusk, vyškrábnutá semínka
- 150 g pekanových ořechů, nasekaných nahrubo + 22 celých na ozdobu
Příprava jídla
1 Na těsto v robotu promíchejte mouku, kakao, moučkový cukr a sůl. Přidejte máslo a promixujte na drobenku; hrudky by měly být asi o velikosti hrášku. Přidejte vejce a ještě jednou až dvakrát zmáčkněte pulzovací tlačítko. Těsto vyklopte na potravinářskou fólii, vytvarujte z ní kouli, do fólie zabalte a dejte nejméně na 1 hodinu vychladit.
2 Asi 4/5 těsta rozválejte na 3 mm silný plát a vyložte jím koláčovou formu o průměru 22 cm. Ze zbytku těsta vytvořte lístky a ozdobte jimi okraje. Dejte na dalších 30 minut do chladničky.
3 Troubu předehřejte na 160 °C. Prošlehejte vejce, žloutky a cukr. Pak zašlehejte javorový sirup, máslo a mouku, přilijte bourbon a vsypte koření, pomerančovou kůru, vanilku a špetku soli. Vmíchejte nasekané pekanové ořechy a hmotu rozprostřete do koláče. Povrch koláče ozdobte celými ořechy a pečte 45 minut až hodinu, až náplň ztuhne. Nechte vychladnout.
OZDOBNÉ LÍSTKY Lístky nejlíp uděláte pomocí kulatého vykrajovátka. Nejdřív vykrojíte kruh a pak vykrajovátko kousek posunete a vykrojíte lístek. Žilkování vytvoříte pomocí příborového nože.
Pekánový páj jde upéct i v jiných formách, např. jako jablečný - také moc dobrý!!! ;)
Bon Apetit!!!